Srečanje s partnerji projekta ASTAHG v Marseillu

V začetku decembra, je v Franciji, v mestu Marseille potekalo četrto srečanje partnerjev projekta ASTAHG - Mednarodno upravljanje aktivnega in zdravega staranja v alpskem prostoru.

Srečanja so se udeležili partnerji iz petih držav. Iz Slovenije sta se sestanka udeležili predstavnici Nacionalnega inštituta za javno zdravje Andreja Mezinec in Monika Robnik. Srečanje je bilo dvodnevno. Prvi dan smo bili partnerji povabljeni, da predstavimo dobre prakse s področja aktivnega in zdravega staranja v odmaknjenih področjih, na konferenci z naslovom: European conference - Initiatives and public policies for the active and healthy ageing in the alpine space. Po konferenci je potekala še skupščina Transnational Governance Board-a (tj. mednarodni upravni odbor AHA za usklajevanje in oceno regionalnih politik).

Predstavnici NIJZ sta na konferenci na kratko predstavili kaj smo na projektu ASTAHG naredili do sedaj. Poudarek je bil na metodologiji identifikacije dobrih praks ter kasneje na predstavitvi ene dobre prakse.

 

Na konferenci je bila predstavljena dobra praksa s področja aktivnega in zdravega staranja: Starejši za starejše. Slednjo vodi Zveza društev upokojencev Slovenije (v nadaljevanju: ZDUS).  Na tej točki se NIJZ ASTAHG delovna skupina iskreno zahvaljuje ZDUS-u za zaupanje in deljenje dobre prakse. Več o projektu ˝Starejši za starejše˝ si lahko preberete na: http://www.zdus-zveza.si/starejsi-za-visjo-kakovost-zivljenja-doma

 

Kot omenjeno, so tudi ostali projektni partnerji predstavili svoje identificirane dobre prakse. Program je priložen. Ob koncu konferenca se je predstavila še FUNKA[1], vodilni partner projekta WE4AHA. Slednji koordinirajo aktivnosti in podpirajo delovanje na EIP on AHA (ang. European Innovation Partnership on Actie and Health Ageing).

Drugi dan je bil sestanek s projektnimi partnerji, namenjen pregledu opravljenih aktivnosti v preteklem obdobju, predstavitvi novih idej in iskanju rešitev nastalih izzivov. Podan je bil tudi ˝save the date˝ za naslednje srečanje s projektnimi partnerji, in sicer: 16. in 17. junij 2020 v Salzburgu.

Če ste zainteresirani, se nam lahko pridružite v Mednarodnem upravnem odboru (Transnational Governance Board) v sklopu katerega boste sodelovali z vsemi partnerji v alpskem področju.

Vaš lokalni kontakt je Nacionalni inštitut za javno zdravje, aha.si@nijz.si.

 

[1] Več o organizaciji: https://www.funka.com/en/

Pridružite se nam

Pridružite se nam

 
Svoje predloge, ideje, komentarje, mnenja in stališča o vsebinah s področja aktivnega in zdravega staranja posredujte s pomočjo spodnjega obrazca.